Puszyste pierniki nadziewane marmoladą- składniki na około 3 blachy z piekarnika:
* 580 g mąki pszennej
* 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
* 50 g przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu)
* 100 g cukru pudru
* 4 łyżki płynnego miodu
* 4 jajka
* 100 g zimnego masła
Dodatkowo:
* 200 g mlecznej czekolady
* 2-3 łyżki dowolnej marmolady twardej
Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać je łyżką. Dodać miód, całe jajka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednią końcówką wyrobić ciasto.
Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować dość cienki, ponieważ pierniki sporo urosną podczas pieczenia. Foremkami o kształcie serca wycinać pierniki. Na połowę serduszek wycisnąć na środku odrobinę marmolady. Na to polożyć drugie serduszko, lekko zlepić ze sobą brzegi ciasta. Przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec pierniki około 10-12 minut.
Czekoladę rozpuścić, silikonowym pędzelkiem smarować wierzch pierników czekoladą.
Witam, dzisiaj tj. 15.12.2022r. Znalazłam.pani przepis i właśnie w tej chwili zaczynam robić pierniczki. Zobaczę jak wyjdą, dam znać. Na razie dziękuję.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą Pani smakowały :)
Usuń