PUSZYSTE PIERNIKI NADZIEWANE MARMOLADĄ

Do świąt pozostało już niewiele czasu, przygotowania idą pełną parą. Mam dla Was jeszcze przepis na puszyste pierniki nadziewane marmoladą. Są bardzo proste do zrobienia i można je zajadać niemal od razu po upieczeniu. Wychodzą miękkie, puszyste, doskonale pachną przyprawą korzenną, no i ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia. Przyznam, że razem z córką świetnie się bawiłyśmy przygotowując pierniki. Uwielbiamy takie wspólne pieczenie i też czas spędzony razem. 



Puszyste pierniki nadziewane marmoladą- składniki na około 3 blachy z piekarnika:
* 580 g mąki pszennej
* 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
* 50 g przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu)
* 100 g cukru pudru
* 4 łyżki płynnego miodu
* 4 jajka
* 100 g zimnego masła

Dodatkowo:
* 200 g mlecznej czekolady 
* 2-3 łyżki dowolnej marmolady twardej

Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać je łyżką. Dodać miód, całe jajka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednią końcówką wyrobić ciasto.
Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować dość cienki, ponieważ pierniki sporo urosną podczas pieczenia. Foremkami o kształcie serca wycinać pierniki. Na połowę serduszek wycisnąć na środku odrobinę marmolady. Na to polożyć drugie serduszko, lekko zlepić ze sobą brzegi ciasta. Przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec pierniki około 10-12 minut.
Czekoladę rozpuścić, silikonowym pędzelkiem smarować wierzch pierników czekoladą.





 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)