TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI, NASĄCZONY ALKOHOLEM

Kolejny z moich tortów. Tym razem była to wersja dla dorosłych, dlatego też biszkopt nasączony został alkoholem. Klasyczne połączenie jasnego biszkoptu z kremem czekoladowym, do którego włożone zostały świeże maliny. Pamiętajcie jednak, by alkoholu nie dać za mało, ale też nie za dużo. Jeśli będzie go za wiele to zwyczajnie zdominuje cały smak tortu. Tak jak maliny tu pasują, tak samo pasowały by wiśnie, które też dzień wcześniej można nasączyć w alkoholu. 


Biszkopt- składniki na średnicę 24 cm:
* 8 jajek w temperaturze pokojowej
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 200 g drobnego cukru do wypieków
* szczypta soli

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. 
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. 

Krem czekoladowy- składniki:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 750 g czekolady mlecznej
* 360 g serka mascarpone

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę wlać do garnka, podgrzać. Wsypać połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać całość do rozpuszczenia się czekolady. Co chwilę mieszając, by na dnie śmietana się nie przypalała.
Śmietanę z czekoladą wystudzić, garnek zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia masę przełożyć do miski, dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem, by krem się połączył z serkiem mascarpone i stał się puszysty.

Drip czekoladowy:
* 100 g czekolady mlecznej
* 100 g śmietany kremówki

Wykonanie:
Do garnka połamać czekoladę na kostki, wlać śmietanę. Podgrzewać całość, aby czekolada się rozpuściła co chwilę mieszając. Drip czekoladowy należy dobrze wystudzić.

Dodatkowo:
* około 200 g świeżych malin
* 200 ml dowolnego alkoholu
* czekoladowe batoniki do dekoracji

Całe składanie tortu:
Na podkładzie posmarować odrobinę kremu, położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go alkoholem. Na biszkopt wyłożyć warstwę kremu, wyrównać. Co kawałek w krem powciskać maliny. Położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć i na to znów położyć krem, wyrównać wierzch. Na górę położyć trzeci blat biszkoptu, nasączyć. Na górze i boku tortu wysmarować krem czekoladowy, wyrównać i wygładzić zarówno górę jak i bok. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby się schłodził.
Schłodzony tort wyjąć z lodówki. Drip czekoladowy (również zimny) przelać do woreczka cukierniczego, nożem obciąć końcówkę woreczka (dziurka nie powinna być za duża). Na wierzchu, po brzegu tortu wyciskać z woreczka drip czekoladowy tak, aby lekko spływał po boku tworząc efekt sopelków. Wierzch tortu udekorować czekoladowymi słodkościami.
Tort przełożyć do pudełka i przechowywać go w lodówce.









5 komentarzy:

  1. Lubię takie smaki .Tort wygląda obłędnie i napewno tak smakuje .napewno upiekę

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baardzo smakowicie! :) Świetny przepis, na pewno się przyda, uwielbiam wszystko co czekoladowe ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)