Cynaderki (nerki wieprzowe) z cebulą- składniki:
* około 1 kg nerek wieprzowych
* 2 cebule
* 3-4 łyżki oleju
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek (użyłam przypraw Skworcu)
* woda do gotowania nerek
Wykonanie:
Nerki wieprzowe oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć je do garnka, zalać wodą. Gotować około 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody. Ugotowane nerki wyjąć z wody na durszlak, osuszyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić ją na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Następnie dodać nerki, wsypać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i majeranek. Całość smażyć około 5 min na średnio nagrzanym palniku grzewczym, co chwilę mieszając.
Dzisiaj skorzystałem z przepisu. Myślę że będzie ok. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWyglądają bardzo zachęcająco. Wkrótce na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałem dzisiaj z przepisu, niestety gotowanie 4 min to za mało, nerki były twarde. Zauważyłem to dopiero po przesyłaniu ich do cebuli, dłuższe smażenie nic nie dało. Następnym razem muszę sprawdzać miękkość na koniec gotowania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo niestety na to jakie jest mięso i ile potrzebuje czasu na gotowanie czy smażenie ja już nie mam wpływu ;)
UsuńJa wcześniej moczę w mleku .
OdpowiedzUsuń