BEZA PAVLOVA BANOFFEE

Beza Pavlova banoffee, czyli krucha z zewnątrz, z delikatną pianką w środku beza z masą krówkową, bitą śmietaną i bananami. To przepyszny deser, któremu ciężko się oprzeć. Choć bardzo kaloryczny i słodki, to myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na te kalorie ;) Ten kto zna ciasto banoffee to wie, że połączenie masy krówkowej z bananem i bitą śmietaną smakuje obłędnie, więc wyobraźcie sobie jak to smakuje w połączeniu z bezą. No palce lizać :)


Beza Pavlova banoffee- składniki:
Beza:
* 6 białek jaj
* 300 g drobnego cukru do wypieków
* szczypta soli

Krem:
* 400 ml śmietany kremówki 36%
* 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* około 150 g masy krówkowej
* 2 banany
* kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:
Do misy robota wlać białka jaj. Ubić na sztywną pianę (używałam robota planetarnego MRK-19 firmy MPM, który ustawiłam na prędkość 5 i ubijałam pianę 4 minuty). Następnie stopniowo łyżka po łyżce sypać cukier. Pianę z cukrem ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru (tutaj również robota ustawiłam na prędkość 5 i wszystko ubijałam przez 11 minut). 
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg (robię to przy pomocy talerza średnicy 24 cm). Wyłożyć na papier w odrysowanym okręgu pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 90'C. Wstawić bezę i suszyć około 2 godzin, po czym wyłączyć piekarnik i studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Do misy robota wlać śmietanę kremówkę, ubijać (u mnie robot prędkość 5, czas 3 minuty). Gdy krem będzie już prawie ubity wsypać cukier puder i wszystko jeszcze chwilę ubijać (u mnie robot prędkość 5, czas 1 minuta).
Bezę przełożyć na okrągły talerz. Masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać ją przy pomocy łyżki, aby stała się płynna (można ją też lekko podgrzać, jednak trzeba pamiętać, że musi się ona wystudzić przed polaniem jej na bezę). 
Na bezę wyłożyć ubitą śmietanę. Sos krówkowy polać na powierzchnię śmietany tak, żeby delikatnie spływała po bokach.  
Banany obrać, pokroić w plasterki, następnie skropić je sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi banany nie czarnieją). Na wierzchu, na polewie całość udekorować bananami.
Bezę najlepiej smarować kremem na krótko przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiąca i nie zmięknie.





Wpis powstał przy współpracy z firmą MPM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)