KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ

Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone, ale w nieco innym wydaniu, czyli kotlety mielone z cukinią. Dzięki dodatkowi tego warzywa kotlety mają inny smak od tych tradycyjnych. Moim zdaniem połączenie jest idealne, a także jest to sposób na "przemycenie" warzyw dla naszych niejadków. Lubię je podane na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno na kanapki. Delikatne, aromatyczne i niezwykle smaczne, polecam :)


Kotlety mielone z cukinią- składniki:
* około 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 cukinia
* 1 jajko
* pół cebuli
* 2 ząbki czosnku
* pół łyżeczki soli cebulowej (użyłam Skworcu)
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
Do miski przełożyć mięso mielone, cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić całe jajko, wsypać 3 łyżki bułki tartej, sól cebulową oraz do smaku według uznania sól i pieprz czarny mielony. Mięso dobrze wymieszać rękoma. Formować nieduże kotlety, lekko je spłaszczyć. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym, żeby kotlety w środku się wypiekły. 




Wpis powstał przy współpracy z Skworcu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)