CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE Z WIŚNIAMI

Dawno nie było u mnie żadnego ciasta, pora to nadrobić. Dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami. Jest ono niesamowicie smaczne, wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Delikatna masa serowa, czekoladowe ciasto a'la brownie, a przysłowiową kropką nad "i" są wiśnie, które pasują tu idealnie. Doskonale pasują tu też maliny, jeżyny, a nawet truskawki, co kto lubi :)


Ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami- składniki na keksówkę 30 cm: 
Ciasto czekoladowe:
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju
* 3 jajka

Masa serowa:
* 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 2 jajka
* pół szklanki cukru
* 1 budyń śmietankowy (40g, proszek budyniowy)

Dodatkowo:
* około 200 g mrożonych wiśni

Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki na czekoladowe ciasto. Jajka wymieszać z olejem przy pomocy miksera, wsypać suche składniki. Całość ponownie mieszać mikserem do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać czekoladowe ciasto, na wierzchu ułożyć mrożone wiśnie. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 20 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać mikserem do połączenia składników. Na podpieczone czekoladowe ciasto wyjęte od razu z piekarnika wylać masę serową. Dalej piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 40-45 minut. 




10 komentarzy:

  1. Przygotowując ciasto czekoladowe, dodać suche składniki do mokrych i wtedy można wymieszać mikserem czy trzeba łyżką?
    Wiśnie rozmrozić czy mogą być zmrożone? Wiśnie z kompotu lub syropu się nadadzą?
    Masę serową wyłożyć na przestudzone ciasto czy odrazu z piekarnika?
    Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suche składniki do mokrych i wymieszać mikserem. Wiśnie mogą być mrożone. Wiśnie z kompotu są ok, ale muszą być odsączone. Masa serowa na ciepłe ciasto podpieczone, wyjete od razu z piekarnika. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Rozumiem, ze skladnikow suchych i mokrych nie trzeba ubijać tak długo jak na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba, tylko tyle, aby składniki się połączyły :)

      Usuń
    2. Ok,dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  3. Witam serdecznie , czy zamiast mrożonych wiśni mogą być mrożone truskawki ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)