Dawno nie było u mnie żadnego ciasta, pora to nadrobić. Dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami. Jest ono niesamowicie smaczne, wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Delikatna masa serowa, czekoladowe ciasto a'la brownie, a przysłowiową kropką nad "i" są wiśnie, które pasują tu idealnie. Doskonale pasują tu też maliny, jeżyny, a nawet truskawki, co kto lubi :)
Ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami- składniki na keksówkę 30 cm:
Ciasto czekoladowe:
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju
* 3 jajka
Masa serowa:
* 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 2 jajka
* pół szklanki cukru
* 1 budyń śmietankowy (40g, proszek budyniowy)
Dodatkowo:
* około 200 g mrożonych wiśni
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki na czekoladowe ciasto. Jajka wymieszać z olejem przy pomocy miksera, wsypać suche składniki. Całość ponownie mieszać mikserem do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać czekoladowe ciasto, na wierzchu ułożyć mrożone wiśnie. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 20 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać mikserem do połączenia składników. Na podpieczone czekoladowe ciasto wyjęte od razu z piekarnika wylać masę serową. Dalej piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 40-45 minut.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPrzygotowując ciasto czekoladowe, dodać suche składniki do mokrych i wtedy można wymieszać mikserem czy trzeba łyżką?
OdpowiedzUsuńWiśnie rozmrozić czy mogą być zmrożone? Wiśnie z kompotu lub syropu się nadadzą?
Masę serową wyłożyć na przestudzone ciasto czy odrazu z piekarnika?
Pozdrawiam 😊
Suche składniki do mokrych i wymieszać mikserem. Wiśnie mogą być mrożone. Wiśnie z kompotu są ok, ale muszą być odsączone. Masa serowa na ciepłe ciasto podpieczone, wyjete od razu z piekarnika. Pozdrawiam :)
UsuńRozumiem, ze skladnikow suchych i mokrych nie trzeba ubijać tak długo jak na biszkopt?
OdpowiedzUsuńnie trzeba, tylko tyle, aby składniki się połączyły :)
UsuńOk,dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 😊
UsuńPozdrawiam :)
UsuńWitam serdecznie , czy zamiast mrożonych wiśni mogą być mrożone truskawki ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mogą być truskawki :)
UsuńBardzo dobre ciasto. Nie miałam wiśni więc zrobiłam z truskawkami mrożonymi. Każdy zachwycony. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać, pozdrawiam :)
Usuń