SZASZŁYKI Z KARKÓWKI MARYNOWANE W JOGURCIE NATURALNYM I CURRY

Szaszłyki z karkówki marynowane w jogurcie naturalnym i curry to coś wyjątkowego dla fanów tego właśnie mięsa. Idealnie nadadzą się na obiad- pieczone w piekarniku, a także w sezonie grillowym. Są bardzo proste w przygotowaniu, po upieczeniu naprawdę smaczne. Mięso jest kruche i idealnie przychodzi smakami marynaty. Uwielbiam takie dania, szybko i smacznie. 


Szaszłyki z karkówki marynowane w jogurcie naturalnym i curry- składniki:
* 600 g karkówki
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 5 łyżek oleju
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka curry (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (użyłam Skworcu)
* pół płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki (użyłam Skworcu)
* 1 płaska łyżeczka soli
* kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:
Mięso z karkówki pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać wszystkie przyprawy oraz dodać kilka kropel soku z cytryny. Wymieszać marynatę. Dodać mięso, wymieszać tak, żeby marynata pokryła każdy kawałek karkówki. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Na namoczone wcześniej w zimnej wodzie wykałaczki do szaszłyków nakłuwać kilka kawałków mięsa. Szaszłyki grillować na rumiano z każdej strony lub piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (po około 30 minutach szaszłyki odwrócić na drugą stronę).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)