SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA MARYNOWANE W MARYNACIE KETCHUPOWO- MUSZTARDOWEJ

Dziś mam dla Was przepis na proste, a jakże smaczne szaszłyki z piersi kurczaka marynowane w marynacie ketchupowo- musztardowej. Mięso uprzednio zostało na kilka godzin zamarynowane, dzięki temu idealnie przeszło wszystkimi smakami, było kruche i soczyste. Tak przygotowane szaszłyki upiec można w piekarniku, na patelni grillowej czy na grillu. Sezon grillowy przed nami i myślę, że tak przygotowane szaszłyki będą smakowały nie tylko dorosłym ale też i dzieciom. U mnie przy ostatnim grillowaniu te szaszłyki zrobiły furorę. Natomiast pieczone w piekarniku idealne będą podane np z frytkami i ulubioną surówką. 


Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane w marynacie ketchupowo- musztardowej- składniki:
* 4 pojedyncze piersi z kurczaka
* 3 łyżki ketchupu (najlepiej pikantny)
* 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżeczka płynnego miodu
* kilka kropel soku z cytryny
* sól, pieprz czarny mielony i słodka papryka do smaku
Dodatkowo:
* patyczki do szaszłyków

Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko się ze sobą połączyło. Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić mięso wzdłuż na paseczki. Do marynaty dodać mięso, wymieszać, aby marynata pokryła całe mięso. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Paski piersi z kurczaka nabijać na patyczki tworząc falę.
Szaszłyki grillować na rumiano z każdej strony lub piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40minut (po około 25 minutach szaszłyki odwrócić na drugą stronę).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)