Deser w pucharku z owocami i śmietaną- składniki na 3 porcje:
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 galaretka agrestowa
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* 250 g serka mascarpone
* 700 ml wody
* nadzienie truskawkowe (użyłam termostabilnego nadzienia owocowego o smaku truskawkowym Lauretta)
* garść mrożonych malin
* 1 dojrzały banan
Wykonanie:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Galaretkę agrestową rozpuścić w osobnej miseczce w pozostałych 350 ml wrzącej wody. Obie galaretki odstawić do całkowitego wystudzenia.
Na dnie 3 pucharków wsypać kilka malin. Wlać po równo do szklanek czerwoną galaretkę. Pucharki wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretek.
Banana obrać, pokroić w plasterki. Rozłożyć je na czerwonej galaretce w pucharkach, na to wylać zieloną galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć warstwę śmietany, na to warstwa nadzienia truskawkowego i ponownie warstwa śmietany. Wierzch można udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)