LECZO Z CUKINIĄ

Leczo z cukinią to pyszne, kolorowe danie jednogarnkowe pełne warzyw, które idealnie sprawdzi się nie tylko w sezonie letnim, ale i jesiennym. Najczęściej przygotowuję go w większej ilości i zamykam w słoikach. A potem tylko otwieram słoik, podgrzewam i podaję z pieczywem. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo szybkie i proste, a smakuje rewelacyjnie. 


Leczo z cukinią- składniki:
* 4 czerwone papryki
* 3-4 cukinie
* 500 g dobrej jakości kiełbasy typu wiejska, śląska
* 1 większa cebula
* 3 ząbki czosnku
* około 600-700 ml passaty pomidorowej
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano suszone, majeranek suszony (użyłam przypraw Skworcu)
* olej do smażenia

Wykonanie:
Do garnka wlać odrobinę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć. Kolejno dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystko razem podsmażać około 4-5 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka, wszystko razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać ją do garnka, całość razem podsmażać około 5 minut, co chwilę mieszając. Na samym końcu dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i również wszystko razem podsmażyć około 4-5 minut. Wlać passatę pomidorową, wymieszać, Doprawić do smaku według uznania solą pieprzem czarnym mielonym, papryką ostrą i słodką mieloną oraz oregano i majerankiem. Wszystko dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut.







1 komentarz:

  1. Patrycja leczo przepyszne dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)