PIECZONY SCHAB W MARYNACIE JOGURTOWEJ

Pieczony schab w marynacie jogurtowej to pomysł nie tylko na smaczny obiad. Tak upieczony schab posłużyć może jako wędlina na kanapki, ponieważ może być podawany na ciepło i na zimno. Mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne i delikatne w smaku. Jest naprawdę banalnie prosty w przygotowaniu, piecze się praktycznie sam. A żeby nie wyszedł suchy, to zawsze piekę mięso w woreczku do pieczenia. 


Pieczony schab w marynacie jogurtowej- składniki:
* około 1 kg schabu bez kości
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
* pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
* pół łyżeczki majeranku
* pół łyżeczki czosnku granulowanego
* pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Jogurt naturalny dokładnie wymieszać ze wszystkimi przyprawami.
Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzeć je marynatą. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie schab (nie ściągać z niego marynaty) przełożyć do woreczka do pieczenia. Szczelnie zamknąć woreczek z obu stron. 
Piekarnik nagrzać do 170°C, piec mięso około 50 minut. Następnie woreczek rozciąć, piec jeszcze mięso przez około 10 minut.
Tak upieczony schab podawać na ciepło do obiadu lub pokrojony w cienkie plasterki jako wędlina.








4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)