Maślane ciasteczka z marmoladą- składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 żółtka jaj
* 200 g masła w temperaturze pokojowej
* 100 g cukru pudru
* opcjonalnie 2-3 krople ulubionego olejku, np waniliowy lub migdałowy
* marmolada wieloowocowa do nadzienia
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce. Utrzeć przy pomocy robota z końcówką do mieszania. Następnie do masła stopniowo sypać cukier puder i dalej mieszać masę robotem. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku (po każdym dodaniu żółtka masę dobrze wymieszać). Na końcu do masy wsypać obie mąki, dobrze wymieszać ciasto do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, z worka wyciskać okrągłe ciastka. Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego, na końcu lekko odciąć końcówkę. Na środku każdego ciastka wyciskać kleks marmolady.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 15 minut.
Nigdy ich sama nie robiłam. Zawsze bardzo lubiłam takie ciastka
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę bardzo smaczne i wiele lepsze od tych ze sklepowych półek :)
Usuń