Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina z szybkowaru- składniki:
* około 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku
* do smaku: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona
* 1/4 szklanki oleju+ olej do smażenia
* 200 g passaty pomidorowej
* 2 łyżki musztardy
* 2 cebule
* 4-5 ząbków czosnku
* około 350-400 ml wody
Wykonanie:
Karkówkę wieprzową umyć, następnie dobrze osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. 1/4 szklanki oleju wymieszać z solą, pieprzem czarnym, papryką ostrą i słodką (ilość według uznania). Marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku szybkowaru rozgrzać olej. Obsmażyć mięso z każdej strony. Wyjąć je z garnka, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę razem z czosnkiem. Do gara dodać uprzednio podsmażone mięso, wlać passatę pomidorową, dodać musztardę, wlać wodę na tyle, aby całe mięso było pokryte płynem. Zamknąć pokrywę szybkowaru, ustawić opcję gotowania pod ciśnieniem na 90 minut.
Tak ugotowane mięso wyjąć z garnka do naczynia, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie przy pomocy 2 widelców rozrywać mięso. Do niego dolać kilka łyżek płynu powstałego podczas gotowania mięsa, wymieszać. Opcjonalnie poszarpaną karkówkę można jeszcze doprawić do smaku, gdyby mięso okazało się zbyt mdłe.
Zrobiłem, wyszło mega, nawet mojemu synowi uszy się trzęsły jak to jadł. W pełni polecam.
OdpowiedzUsuń