ŻEBERKA DUSZONE W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Rozpływające się w ustach żeberka duszone w sosie własnym z suszonymi grzybami to idealna propozycja na pyszny obiad. Podane z kopytkami, kluskami śląskimi czy ziemniakami oraz ulubioną surówką to już prawdziwy rarytas. Akurat teraz sezon grzybowy, dlatego też suszone grzyby pasują tu doskonale. Dzięki temu dodatkowi zarówno mięso jak i sos zyskuje niepowtarzalnego smaku i aromatu. 


Jak zapewne wszyscy wiedzą, w każdej kuchni porządny garnek czy patelnia to podstawa. Z marką Kohersen miałam już przyjemność współpracować niejednokrotnie. Jestem bardzo zadowolona zarówno z garnka czy patelni, jak i z urządzeń kuchennych, które posiadam w swojej kuchni (blender gotujący, blender kielichowy próżniowy, robot do sałatek i deserów oraz wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania). Tym razem otrzymałam do testowania rondel z pokrywką 16 cm, garnek z pokrywką 20 cm i patelnię z pokrywką 20 cm. A czym wyróżniają się naczynia Kohersen Black Cube? Otóż różnią się i to bardzo od tradycyjnych naczyń z nieprzywierającą powłoką. Zapobiegająca przywieraniu powłoka o kształcie plastra miodu, która znajduje się zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz naczyń pozwala również na równomierne rozprowadzenie ciepła na całej powierzchni. Jest długotrwała i odporna na zarysowania, nawet podczas używania ostrych narzędzi, jak np widelec (sprawdzone ;)). Do tego naczynia nagrzewają się naprawdę bardzo szybko, co pozwala na mniejsze zużywanie energii. 


Istotną zaletą naczyń Kohersen jest to, że można w nich smażyć bez konieczności używania tłuszczy czy olejów, albo ograniczyć ich ilość do minimum. 
Jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości to myje się je bardzo łatwo z brudu, a także można bezpiecznie myć je w zmywarce.
Przystosowane są do każdego rodzaju kuchenki: elektrycznej, indukcyjnej, gazowej, ceramicznej oraz mogą być używane do zapiekania w piekarniku do maksymalnej temperatury 260°C. 



W takich naczyniach gotuje się o wiele przyjemniej, nic się nie przypala, a naczynia z biegiem czasu ciągle wyglądają jak nowe. Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem nowego garnka czy patelni, to ja gorąco i szczerze mogę polecić właśnie naczynia Kohersen. Owszem, nie należą do najtańszych, jednak uważam, że lepiej zainwestować w jeden i porządny garnek, niż co chwilę kupować te z niższej półki, które po jakimś czasie lądują w koszu, ponieważ nie nadają się już do użytku. 


Żeberka duszone w sosie własnym z suszonymi grzybami- składniki:
* około 600 g żeberek wieprzowych w paskach
* 3 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
* olej do smażenia
* około 700 ml wody
* 20 g suszonych grzybów
* opcjonalnie 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Mięso umyć i dobrze osuszyć. Pokroić je na mniejsze kawałki (zazwyczaj kroję tak, żeby w jednym kawałku były 2-3 kości). Z każdej strony oprószyć je solą, pieprzem czarnym mielonym i papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby. Całość zalać wodą. Dusić pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 45 minut (w razie potrzeby dolewać odrobinę wody). 
Jeśli na końcu sos jest zbyt rzadki to można go zagęścić rozmieszaną mąką z wodą.



Wpis powstał przy współpracy z Kohersen.


 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)