Biszkopt kakaowy- składniki na okrągłą blachę o średnicy 20 cm:
* 5 jajek
* 140 g mąki pszennej
* 180 g cukru (najlepszy cukier drobny do wypieków)
* 4 łyżki zimnej wody
* 40 g ciemnego kakao
* szczypta soli
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodając cukier dalej ubijać białka do czasu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne w pianie. Następnie wlać wodę i dodając po jednym żółtku dalej ubijać do połączenia składników. W miseczce wymieszać mąkę z kakao. Przesiać suche składniki przez sitko do misy z masą jajeczną. Wszystko razem delikatnie wymieszać silikonową łyżką, aby masa nie straciła na puszystości.
Blachę okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec go przez około 50-55 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc (zawsze piekę biszkopt dzień wcześniej, dobrze wystudzony biszkopt najlepiej się kroi).
Bardzo przydatny przepis przed świętami. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie dodaje Pani proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńNigdy do żadnego biszkoptu nie dodaję proszku do pieczenia, odpowiednio ubite białka, potem ubita dobrze masa jajeczna z żółtkiem i biszkopt rośnie bez proszku :)
UsuńNam prawie 30 lat a jeszcze nigdy nie robiłam biszkoptu
OdpowiedzUsuńKiedyś na pewno będzie okazja ;)
UsuńJakoś nigdy nie byłam przekonana do biszkoptu kakaowego, ale... dałaś mi do myślenia tym przepisem ;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić mam kilka przepisów na ciasta z tym biszkoptem
OdpowiedzUsuń