BISZKOPT KAKAOWY

Biszkopt kakaowy z tego przepisu jest po upieczeniu bardzo wysoki, delikatny, puszysty, a w dodatku ma bardzo intensywny kakaowy smak. Dodatek wody sprawia, że jest też wilgotny i nie trzeba go już nasączać podczas przekładania kremem. Przepis ten jest dla mnie niezawodny, biszkopt zawsze się udaje i nie opada. Doskonale komponuje się z kremem śmietankowym i owocami, ale tak naprawdę smak każdego kremu będzie tu pasował. Polecam :)


Biszkopt kakaowy- składniki na okrągłą blachę o średnicy 20 cm:
* 5 jajek
* 140 g mąki pszennej
* 180 g cukru (najlepszy cukier drobny do wypieków)
* 4 łyżki zimnej wody
* 40 g ciemnego kakao
* szczypta soli

Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodając cukier dalej ubijać białka do czasu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne w pianie. Następnie wlać wodę i dodając po jednym żółtku dalej ubijać do połączenia składników. W miseczce wymieszać mąkę z kakao. Przesiać suche składniki przez sitko do misy z masą jajeczną. Wszystko razem delikatnie wymieszać silikonową łyżką, aby masa nie straciła na puszystości.
Blachę okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec go przez około 50-55 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc (zawsze piekę biszkopt dzień wcześniej, dobrze wystudzony biszkopt najlepiej się kroi).



6 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny przepis przed świętami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dodaje Pani proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy do żadnego biszkoptu nie dodaję proszku do pieczenia, odpowiednio ubite białka, potem ubita dobrze masa jajeczna z żółtkiem i biszkopt rośnie bez proszku :)

      Usuń
  3. Nam prawie 30 lat a jeszcze nigdy nie robiłam biszkoptu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)