Domowy zakwas z buraków- składniki na 2 litrowe słoiki:
* około 1000-1200 g świeżych buraków
* 8 ząbków czosnku
* 4 liście laurowe
* 8 ziaren ziela angielskiego (użyłam przypraw Skworcu)
* 12 ziaren czarnego pieprzu
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 800-900 ml wody
Wykonanie:
Buraki obrać, pokroić w plasterki. Poukładać je w obu słoikach dość ściśle (buraki po zalaniu wodą nie mogą wypłynąć na wierzch). Do każdego słoika włożyć po 4 obrane ząbki czosnku, po 4 ziarna ziela angielskiego, po 2 liście laurowe i po 6 ziaren czarnego pieprzu. Wodę przegotować i wystudzić (powinna być letnia). Do wody wsypać sól, wymieszać, żeby sól się dobrze rozpuściła. Oba słoiki zalać letnią osoloną wodą tak, aby buraki były nią pokryte i nie wypłynęły (jeśli tak się stanie, trzeba docisnąć buraki w słoiku). Słoiki zasłonić gazą lub ręcznikiem papierowym i odstawić je w ciepłe, zaciemnione miejsce na około 7 dni.
Jeśli na zakwasie pojawi się piana to trzeba zebrać ją łyżką, natomiast jeśli pokaże się pleśń to zakwas niestety jest do wyrzucenia.
Im dłużej zakwas się robi tym bardziej ostry będzie jego smak. Gotowy zakwas przelać przez sitko do słoika lub butelki i przechowywać go szczelnie zamknięty w lodówce.
Nigdy nie robiłam zakwasu. Będę musiała spróbować w przyszłym roku
OdpowiedzUsuńJak nastawisz jeszcze dziś czy jutro to spokojnie wyjdzie do świąt :)
UsuńTakiego przepisu potrzebowałam! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, pozdrawiam :)
UsuńPrzepis jest dobry robie zakwas 50 lat nauczyl mnie moj ojciec
OdpowiedzUsuń