Choinki bezowe- składniki:
* 4 białka jaj
* 200 g cukru drobnego do wypieków
* szczypta soli
* papierowe patyczki
* zielony barwnik spożywczy
* dowolne posypki cukiernicze
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na pianę. Ubijając dalej dodać cukier. Ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru i stanie się ona sztywna i stabilna (u mnie to około 10 minut). Dodać zielony barwnik spożywczy stopniowo do uzyskania odpowiedniego koloru, ponownie wszystko dobrze wymieszać do połączenia.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką cukierniczą (u mnie Wilton 1M). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć w większych od siebie odstępach odrobinę piany, wkleić w nią patyczki. Tworząc kształty choinki wyciskać pianę na patyczki. Na lizaki można posypać odrobinę posypki cukierniczej.
Piekarnik nagrzać do 80-90'C, suszyć bezy około 2-3 godziny. Czas suszenia bezy zależny jest od wielkości choinek. Bezy powinny swobodnie odchodzić od papieru do pieczenia.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńEkstra. Jeszcze nie spotkałam takich. Dzieciom się spodobają
OdpowiedzUsuńOj tak, moja córka była zachwycona :)
UsuńCudowne bezowe choinki. Świetny pomysł na świąteczny upominek lub dodatek. :))
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, pozdrawiam :)
Usuń