CHOINKI BEZOWE

Urocze choinki bezowe to idealny pomysł na słodką świąteczną przekąskę. Są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają rewelacyjnie. Udekorowane kolorowymi posypkami mogą również posłużyć jako dekoracja tortu czy ciasta. Myślę, że doskonałe będą również jako słodki podarunek świąteczny dla najbliższych, ucieszą i oczy i podniebienie :)


Choinki bezowe- składniki:
* 4 białka jaj
* 200 g cukru drobnego do wypieków
* szczypta soli
* papierowe patyczki
* zielony barwnik spożywczy
* dowolne posypki cukiernicze

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na pianę. Ubijając dalej dodać cukier. Ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru i stanie się ona sztywna i stabilna (u mnie to około 10 minut). Dodać zielony barwnik spożywczy stopniowo do uzyskania odpowiedniego koloru, ponownie wszystko dobrze wymieszać do połączenia. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką cukierniczą (u mnie Wilton 1M). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć w większych od siebie odstępach odrobinę piany, wkleić w nią patyczki. Tworząc kształty choinki wyciskać pianę na patyczki. Na lizaki można posypać odrobinę posypki cukierniczej.
Piekarnik nagrzać do 80-90'C, suszyć bezy około 2-3 godziny. Czas suszenia bezy zależny jest od wielkości choinek. Bezy powinny swobodnie odchodzić od papieru do pieczenia.







6 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)