KARKÓWKA Z WARZYWAMI PIECZONA W NACZYNIU ŻAROODPORNYM

Karkówka z warzywami pieczona w naczyniu żaroodpornym to pomysł na smaczny obiad, który od nas nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy tylko mięso i warzywa włożyć do piekarnika, a ten już wszystko zrobi za nas. Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie. Dodatkowo ziemniaki, pieczarki, cebula i obiad z jednego naczynia gotowy dla całej rodziny.


Karkówka z warzywami pieczona w naczyniu żaroodpornym- składniki:
* 4 plastry karkówki
* 1 większa cebula
* 7-8 pieczarek
* 7 ziemniaków
* 6 łyżek oleju
* przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, oregano suszone

Wykonanie:
Plastry karkówki natrzeć olejem, następnie przyprawami. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę, pieczarki pokroić na 4 części. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć 2 plasterki karkówki, na wierzch połowę cebuli, pieczarek i ziemniaków. Na to znów 2 plasterki karkówki oraz resztę warzyw. Naczynie zakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić naczynie żaroodporne, piec około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia i piec całość kolejne 15 minut. 







4 komentarze:

  1. Wybornie wygląda. Dawno nie piekłam karkówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super bardzo smaczne dzięki za przepis 😀😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj karkówka będzie u mnie na obiadek, już przygotowuję mięsko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)