Karkówka z warzywami pieczona w naczyniu żaroodpornym- składniki:
* 4 plastry karkówki
* 1 większa cebula
* 7-8 pieczarek
* 7 ziemniaków
* 6 łyżek oleju
* przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, oregano suszone
Wykonanie:
Plastry karkówki natrzeć olejem, następnie przyprawami. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę, pieczarki pokroić na 4 części. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć 2 plasterki karkówki, na wierzch połowę cebuli, pieczarek i ziemniaków. Na to znów 2 plasterki karkówki oraz resztę warzyw. Naczynie zakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić naczynie żaroodporne, piec około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia i piec całość kolejne 15 minut.
Wybornie wygląda. Dawno nie piekłam karkówki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper bardzo smaczne dzięki za przepis 😀😀
OdpowiedzUsuńDzisiaj karkówka będzie u mnie na obiadek, już przygotowuję mięsko
OdpowiedzUsuń