Puszyste, miękkie pierniki- składniki:
* 560 g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
* 40 g przyprawy korzennej do piernika
* 120 g cukru pudru
* 4 łyżki płynnego miodu
* 4 jajka
* 100 g zimnego masła
Dodatkowo:
* 100 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać je łyżką. Dodać miód, całe jajka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednią końcówką wyrobić ciasto.
Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować dość cienki, ponieważ pierniki sporo urosną podczas pieczenia. Foremkami o wybranych kształtach wycinać pierniki, przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec pierniki około 10-12 minut.
Czekoladę rozpuścić, silikonowym pędzelkiem smarować wierzch pierników czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)