Szakszuka, czyli jajka w pomidorach to nie tylko pomysł na pyszne śniadanie, ale też szybki lunch czy też nawet kolacja. Wbrew pozorom danie to jest sycące, a do tego niskokaloryczne. Połączenie pomidorów, jajek i aromatycznych przypraw jest dla mnie idealne. Takie śniadanie przygotowuję sobie dość często i zastanawiam się, jak to się stało, że tego przepisu nie ma jeszcze tu na blogu. Jednak szybciutko się poprawiam i voila, już jest :)
Szakszuka- składniki:
* 1 puszka pomidorów (w sezonie warto jednak użyć świeżych pomidorów)
* 3-4 jajka
* 1 mniejsza cebula
* 2 ząbki czosnku (lub solidna szczypta czosnku granulowanego)
* olej do smażenia
* sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
* posiekane kilka łodyg szczypiorku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cebulę obrać, pokroić ją w bardzo drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zarówno cebulę jak i czosnek dodać na rozgrzany olej, wszystko razem podsmażyć. Dodać do tego pomidory z puszki oraz przyprawy (ilość do smaku według upodobań). Wszystko razem smażyć co chwilę mieszając do czasu odparowania wody. Do tak przygotowanych pomidorów wbić 3-4 całe jajka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika grzewczego i wszystko razem dusić, by białko dobrze się ścięło. Szakszuka jest już praktycznie gotowa, przed podaniem wystarczy całość posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.
Idealne śniadanie. Bardzo lubię ta potrawę
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie i zdrowo :)
UsuńUwielbiam. W sumie dawno jej nie robiłam
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. Bardzo lubię szakszukę, to świetny pomysł na śniadanie o każdej porze roku. :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy. Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń