Zupa krem z batatów- składniki:
* 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g)
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* około 1 litra rosołu
* 2 łyżki oleju
* opcjonalnie śmietana do dekoracji
* groszki ptysiowe na wierzch
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Bataty obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół (wlać najpierw około 800 ml, w razie potrzeby dolać pozostałe 200ml), całość gotować około 10 minut (do czasu aż bataty zmiękną).
Tak ugotowaną zupę zmiksować przy pomocy blendera na krem.
Przed podaniem na wierzchu dać kleks śmietany i kilka groszków ptysiowych.
Uwielbiam bataty, więc koniecznie muszę spróbować zupy krem z tego przepisu. Cieszę się, że jest tak prosty i szybki do wykonania. ;)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor. Można jeść ją oczami.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Zawsze szukam nowych przepisów na kremy z warzyw, a ten z batatów wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńNa sam widok czuję się skuszona! Uwielbiam zupy krem. :)
OdpowiedzUsuńKolor zachęca do spróbowania. Nigdy nie robiłam takiej zupy
OdpowiedzUsuń