ZUPA KREM Z BATATÓW

Krem z batatów to zupa tylko z kilku składników. Szybka i prosta do zrobienia, wystarczy tylko pół godziny. Cudowna, aksamitna, aromatyczna, słodkawa, a jednocześnie z wyczuwalnym posmakiem czosnku i cebuli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić :)



Zupa krem z batatów- składniki:
* 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g)
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* około 1 litra rosołu
* 2 łyżki oleju
* opcjonalnie śmietana do dekoracji
* groszki ptysiowe na wierzch 

Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Bataty obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół (wlać najpierw około 800 ml, w razie potrzeby dolać pozostałe 200ml), całość gotować około 10 minut (do czasu aż bataty zmiękną).
Tak ugotowaną zupę zmiksować przy pomocy blendera na krem.
Przed podaniem na wierzchu dać kleks śmietany i kilka groszków ptysiowych.







5 komentarzy:

  1. Uwielbiam bataty, więc koniecznie muszę spróbować zupy krem z tego przepisu. Cieszę się, że jest tak prosty i szybki do wykonania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor. Można jeść ją oczami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Zawsze szukam nowych przepisów na kremy z warzyw, a ten z batatów wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sam widok czuję się skuszona! Uwielbiam zupy krem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor zachęca do spróbowania. Nigdy nie robiłam takiej zupy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)