Leczo z chorizo i batatami- składniki:
* 200 g kiełbasy chorizo
* 400 g batatów
* 250 g cukinii
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2/3 szklanki wody
* odrobina oleju do smażenia
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka oregano suszonego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki ostrej mielonej papryki (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę razem z czosnkiem około 2 minut. Z kiełbasy chorizo zdjąć skórkę, pokroić ją w cienkie półplasterki, dodać do garnka i wszystko razem dalej podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę batata. Wszystko dalej razem podsmażać przez 3-4 minuty. Wlać wodę, dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką), wsypać przyprawy. Całość razem zagotować. Paprykę czerwoną oczyścić z nasion, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się leczo. Wszystko razem gotować pod przykryciem nie dłużej niż 5 minut. Na końcu wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko zamieszać i gotować jeszcze kolejne 5 minut.
Leczo podawać z pieczywem.
Leczo z chorizo i batatami to połączenie intensywnych smaków i kolorów, które rozgrzewa zmysły przez cały rok. To jednogarnkowe danie, które wypełnia kuchnię aromatem przypraw i gotujących się składników. :)
OdpowiedzUsuńWow, uwielbiam leczo, a ten przepis wygląda przepysznie. Nie mogę się doczekać, aż go wypróbuję.
OdpowiedzUsuń