niedziela, 6 marca 2016

ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS

Na tą zapiekankę natknęłam się już jakiś czas temu na którejś ze stron internetowych, postanowiłam spróbować i do dziś robi furorę na naszych domowych imprezach.




Składniki: dokładnych proporcji Wam nie podam, wszystko zależy od tego jakiej wielkości macie naczynie. Ja tak naprawdę wszystko szykuje na tzw."oko" ;)
*pokrojone pieczarki i cebulka podsmażone na małej ilości oleju
*czerwona papryka i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę (ogórków w oryginalnym przepisie nie było)
*pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros
*żółty ser starty na tarce o dużych oczkach
*ugotowany ryż
*ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół.

Wykonanie:
Na dno naczynia żaroodpornego układamy ugotowany ryż, lekko go dociskając. Na to cienka warstwa sosu i odrobina startego sera. Następnie warstwa mięsa (należy użyć wiekszą połowę),
na to posypujemy starty ser. Następna warstwa to pieczarki z cebulką podsmażone, cała reszta mięsa, odrobina sera. Kolejno ogórki konserwowe z czerwoną papryką, warstwa sosu i na samym końcu większa warstwa startego sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-30 minut. 

                                               PYCHA ;)
                                       
                                                   
                                      
                    
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...