piątek, 13 maja 2016

CIASTECZKA O SMAKU ORZECHOWYM

Zainspirowana przepisem z blogu Di gotuje, zrobiłam dziś ciasteczka orzechowe. W oryginalnym przepisie są o smaku krówkowym, jednak ja wykorzystałam do ciastek masło orzechowe i dodałam rodzynki. Ciasteczka są przepyszne, w czasie pieczenia w całym domu było czuć orzechy. Są tak pyszne, aż obawiam się że do powrotu męża zostanie pusta miseczka ;) Polecam :)





Składniki: 
* 100 g masła
* 100 g masła orzechowego
* 170 g mąki pszennej
* 4 łyżki cukru
* dodatkowo dodałam łyżkę miodu
* garść rodzynek

Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodać mąkę, masło orzechowe i miód, wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta formować małe kuleczki, lekko je spłaszczając. Ja do połowy ciasta dodałam rodzynki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190'C.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale z każdą chwilą jak będą stygły będą twardniały.
Z podanych składników wyszło mi 28 ciasteczek. 









4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...