sobota, 18 czerwca 2016

KURCZAK POD POMIDOROWĄ PIERZYNKĄ

Pyszne, sycące, niedrogie danie. Pierś z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Ja przedstawiam Wam kurczaka pod pomidorową pierzynką. 





Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 250 g pieczarek
* 2 mniejsze czerwone cebule
* 1 puszka  pasty pomidorowej
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* ulubione przyprawy
* sól 

Wykonanie:
Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż, przyprawić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć i zdjąć z patelni. Następnie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, co chwile mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone piersi z kurczaka, na wierzch wyłożyć farsz pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20 minut. Najlepiej smakuje ciepłe.








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...