środa, 1 czerwca 2016

SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM MIELONYM

Dzisiejsza propozycja na obiad to sos pomidorowy z mięsem mielonym, który podaję najczęściej z makaronem typu spaghetti ale też świetnie smakuje z ryżem. Danie łatwe i szybkie, gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu.




Składniki:
* pół kg mięsa mielonego wieprzowego 
* 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (u mnie często jest już z bazylią)
* 5-6 łyżek ketchupu pikantnego
* sól
* pieprz
* odrobina papryki ostrej
* odrobina przyprawy do mielonego
* bazylia suszona (jeśli nie była w przecierze pomidorowym)
* około 800 ml wody
* mąka+ woda do zaklepania sosu
* łyżka oleju do smażenia mięsa

Wykonanie:
Olej rozgrzać w garnku, dać kawałeczki mięsa mielonego, podsmażać co chwilę mieszać rozdrabniając mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól, pieprz i przyprawy, wymieszać. Zalać wodą, chwile podgotować na wolnym ogniu. Na samym końcu sos zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...