wtorek, 7 czerwca 2016

ZUPA BOTWINKA Z JAJKIEM

Botwinka to moja ulubiona wiosenna zupa, mogłabym ją jeść codziennie, a najlepsza jest następnego dnia. Botwinka to zupa z liści buraków, rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :)





Składniki:
* około 1,5 litra wywaru rosołowego:
   * 1 udo kurczaka
   * 2-3 świeże marchewki
   * korzeń pietruszki
   * mały korzeń selera
   * pół pora (zielona część)
   * sól
   * ziele angielskie
   * liść laurowy
* 2 pęczki młodej botwinki z małymi buraczkami
* 4-5 młodych ziemniaków
* 4-5 łyżek słodkiej śmietany
* 2-3 łyżki octu
* 2-3 ugotowane na twardo jajka

Wykonanie:
Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sitko i do zupy wrzucić tylko marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wrzucić do zupy. Liście botwiny posiekać razem z łodygami, buraczki obrać pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki w zupie będą na pół miękkie dodać liście botwiny i buraczki, wszystko gotować do miękkości warzyw na małym ogniu. Na koniec dodać ocet i stopniowo wlewać śmietanę. Zupę można podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...