TORT ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Tort ze śmietaną i truskawkami jest prosty w wykonaniu i zawsze smakuje. Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem ze śmietany, udekorowany truskawkami. Kto jeszcze nie zrobił takiego tortu koniecznie musi spróbować ;)





Składniki:
* biszkopt do tortu (przepis tutaj)
* 1 litr śmietany kremówki (użyłam angielskiej Double Cream z Tesco UK, ale można też użyć polskiej śmietany kremówki 36%, wtedy dodaje do niej 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody)
* cukier puder do smaku
* około 1/2 kg świeżych truskawek
* 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu

Wykonanie:
Upiec biszkopt, schłodzić na kratce. Zimny biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 części.
Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na pół. Ubić śmietanę na sztywną masę. Pierwszą z dołu część biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. przełożyć śmietaną, położyć drugą część biszkoptu, również nasączyć i przełożyć śmietaną. Położyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć i cały tort obsmarować śmietaną (góra i boki). Na boki wciskać połówki truskawek. Na górze tort udekorować dowolną końcówką za pomocą rękawa cukierniczego, następnie udekorować truskawkami. Tort schłodzić około 2 godzin w lodówce.
                        PYCHA :)

Do biszkoptu użyłam okrągłej blachy o średnicy 22 cm. 











2 komentarze:

  1. Świetny torcik :) Mniam ... jak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i oczywiście zapraszam na kawałeczek torta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)