wtorek, 23 sierpnia 2016

CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ

Dziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki.

Do upieczenia chlebka użyłam formy do pieczenia od firmy Papilart.




Składniki:
* około 350 g mąki chlebowej brązowej
* około 100 g mąki pszennej
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka cukru
* 280 ml mleka
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 50 g miękkiego masła
Dodatkowo: płatki owsiane i siemię lniane do posypania.

Wykonanie:
Mleko podgrzać (aby nie było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdy kawałek ciasta umieścić w foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa to umieścić w niej całe ciasto). Chlebek można posypać różnymi ziarnami, u mnie były to płatki owsiane i siemię lniane. Foremki odstawić na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25 minut. 










2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...