środa, 17 sierpnia 2016

KRUCHE CIASTECZKA

Kruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :)
Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik, znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek.




Składniki:
* 400 g mąki pszennej
* 200 g masła
* 2 jajka
* 100 g cukru
* 1 paczka cukru wanilinowego
* szczypta soli 

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu wystudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6-7 dni. 










Jeszcze raz specjalnie podziękowania dla Protonik za wykonaną na specjalne zamówienie foremkę "Zrób to smacznie". 






















4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...