środa, 28 września 2016

BABECZKI CZEKOLADOWE Z BANANAMI

Babeczki czekoladowe to świetna propozycja na różne okazje a z bananem to już "niebo w gębie" :) Wilgotne, nie za słodkie, mocno kakaowe... tego nie da się opisać, to trzeba spróbować :)


Do babeczek wykorzystałam papilotki od Papilart.
Składniki: z podanych składników wyszło mi 11 babeczek :)
* 2 banany
* 220 g mąki pszennej 
* 100 g cukru
* 2 jajka
* 125 ml oleju
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Ucierać około 3-4 minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać.
Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut. 












2 komentarze:

  1. Uważajcie na mąkę. Przy tej ilości te babeczki to twardy ulep.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę najpierw spróbować a potem krytykować. Babeczki z taką ilością mąki wcale nie są twarde, są miękkie i pulchne. Gdyby coś było nie tak z babeczkami przy takich składnikach, nie dodawałam bym tego przepisu na bloga. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...