środa, 5 października 2016

KLUSKI ŚLĄSKIE

Kluski śląskie to popularne kluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej. 




Składniki:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
około 250 g mąki ziemniaczanej 

Wykonanie:
Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej do równej powierzchni ziemniaków. Z powrotem dać odłożone wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, zrobić palcem wgłębienie. 
W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Przepis na sos pieczarkowy znajdziesz tutaj.

Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną znajdziesz tutaj.


        





  

2 komentarze:

  1. Uwielbiam z gulaszem i czerwoną kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei muszę mieć do nich kapustę kiszoną :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...