piątek, 18 listopada 2016

PIZZERINKI

Pizzerinki to doskonała przekąska zarówno na zimno jak i na ciepło. Świetnie sprawdzają się na różnych imprezach ale i nie tylko. Można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły. Dodatki? To już jest kwestia smaku, można tu dodać to co tylko się lubi :)



U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym (przepis tutaj), pieczarkami i serem.

Składniki na ciasto drożdżowe:
* 1/2 kg mąki pszennej
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody+ pół szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
* sos pomidorowy z mięsem mielonym
* pieczarki drobno pokrojone i podsmażone na oliwie z oliwek
* żółty ser starty na tarce o dużych oczkach

Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać by płyn był letni (nie gorący!!!). W misce wymieszać drożdże z cukrem, zalać połową płynu, wymieszać. Zasypać to łyżka mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować, na około 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce tak długo, aż ciasto podwoi swoja objętość.
Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie zagnieść. Od ciasta odrywać mniejsze kawałki, które następnie należy rozwałkować na koła o średnicy około 10 cm.
Na każdy kawałek nałożyć sos pomidorowy z mięsem mielonym, na to położyć pieczarki wcześniej podsmażone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C  piec około 8-9 minut. Po tym czasie na pizzerinki posypać starty ser i chwilę jeszcze zapiekać, aż ser się roztopi.

Można polać ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...