czwartek, 19 stycznia 2017

SZARLOTKA SYPANA

Szarlotka sypana to pyszne ciasto bez potrzeby używania miksera czy zagniatania. Bardzo prosty przepis a samo ciasto wychodzi przepyszne. Kruchy wierzch i wilgotny środek to połączenie idealne.


Składniki:
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka kaszy manny
* 3/4 szklanki cukru
* ok. 100 g masła
* 7-8 jabłek
* 3 łyżeczki cynamonu
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę manną. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Formę do ciasta (u mnie tortownica średnicy 24 cm) natrzeć masłem. Wysypać do formy 1/3 sypkich składników, na to kilka cienkich plasterków masła, kolejno połowa startych jabłek. Na jabłka posypać połowę cynamonu. Następnie znów 1/3 sypkich składników, kawałki masła, jabłka, cynamon i ostatnia warstwa to reszta sypkich składników i znów kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzać do 180'C. wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Szarlotka doskonale smakuje z lodami :)
Jeśli chcecie aby ciasto było wyższe można użyć mniejszej formy, ja tym razem chciałam uzyskać cienki placek, dlatego użyłam tortownicy średnicy 24 cm.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...