poniedziałek, 13 lutego 2017

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

Budyń z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru) jest bardzo prosty do zrobienia a przede wszystkim zdrowy. Idealny, lekkostrawny, bezglutenowy deser po obiedzie ze świeżymi owocami w sezonie letnim, musami owocowymi czy jak w moim przypadku z konfiturą z borówki amerykańskiej. Zasmakuje każdemu i temu dużemu i temu małemu ;)




Do budyniu z kaszy jaglanej użyłam konfitury z borówki amerykańskiej od PrzetworyzBorówki.pl.
Konfitura ma lekko kwaskowaty posmak i doskonale skomponowała się z moim budyniem :)

Składniki:
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej
* 2 i 1/2 szklanki mleka
* 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
* konfitura z borówki amerykańskiej, ulubione owoce 

Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej i gorącej wodzie na zmianę, aby pozbyć się posmaku goryczy. Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę, dodać syrop klonowy i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całe mleko, co chwilę mieszając. Wystudzoną, ugotowaną kaszę zmiksować mikserem na gładką masę i budyń jest już gotowy. 
Przełożyć do miseczek, udekorować według uznania i można zajadać :)







http://przetworyzborowki.pl/

2 komentarze:

  1. Smacznie i zdrowo. Musze przyznać, że nie jadłem jeszcze takiego deseru, ale na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...