wtorek, 7 lutego 2017

MEGA JABŁKOWE BABECZKI Z KRUSZONKĄ

Przeglądając wczoraj swoje stare zapiski odkopałam przepis na pyszne babeczki pełne jabłek z kruszonką. To przepis bardzo prosty a babeczki zawsze się udają. Są wilgotne w środku, puszyste, aromatyczne. Koniecznie wypróbujcie :)



Do babeczek wykorzystałam śliczne papilotki korona, które otrzymałam od Papilart.

Składniki na babeczki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1/2 szklanki oleju
* 4 jabłka

Składniki na kruszonkę:
* 1 łyżka masła
* 3 łyżki mąki
* 5 łyżek cukru

Wykonanie:
Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich ciasta do 2/3 ich wysokości.
Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagnieść ciasto na kruszonkę. Muszą powstać małe "cukiereczki".
Na babeczki posypać kruszonkę. 
Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z babeczkami i piec je około 25-30 minut.




























2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...