wtorek, 14 marca 2017

PROSTA, SZYBKA BABKA

Szybka, prosta, zwykła, tania babka. Nie wymaga ani dużego nakładu pracy ani nawet miksera a zawsze się udaje. Wystarczy tylko kilka składników, a gdy dodasz do niej ulubiony aromat za każdym razem wyjdzie inny jej smak :)




Swoją babkę wzbogaciłam o  pyszną domową konfiturę z borówki amerykańskiej od Przetwory z borówki.

Babkę upiekłam w foremce aluminiowej z papierem od Stella. Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie foremek

Składniki na babkę:
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kilka kropli dowolnego olejku do ciast (opcjonalnie)
* do babko użyłam kilka łyżek konfitury z borówki

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Na końcu wlać olej i ewentualny olejek do ciasta. Dokładnie wymieszać. 
Jeśli pieczecie babkę tradycyjną to po wymieszaniu wystarczy przelać ją do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 45-50 minut.
Jeśli babka będzie z konfiturą to do foremki wylać połowę ciasta, na to rozłożyć 3-4 łyżki konfitury. Następnie wylać resztę ciasta i na wierzch konfitura. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C- 45-50 minut.
Schłodzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.


































1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...