niedziela, 12 marca 2017

SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARA

Nie ma chyba nic lepszego na śniadaniowe kanapki niż domowej roboty wędlina :) Szyneczka wyszła przepyszna, nie rozwala się podczas krojenia. Idealna na świąteczny stół. 
Co prawda przygotowanie takiej szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy co jemy.  Polecam i życzę smacznego :)





Do przygotowania szynki wykorzystałam szynkowar i zestaw przypraw od Tradismak (zestaw Duet).

Składniki:
* około 1,5 kg szynki wieprzowej
* 1 łyżeczka soli peklującej
* 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw Dobry Smak Rozkoszna
* pół łyżeczki mielonego chili
* 1 łyżeczka cukru
* 100 ml wody

Wykonanie:
Szynkę wieprzową pokroić na plasterki jak na kotlety, włożyć do miski, wymieszać z mielonym chili i mieszanką przypraw. W garnku zagotować wodę, wsypać żelatynę, sól peklującą i cukier, mieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić z płyty grzewczej i wystudzić. Zimną wodę wlać do mięsa i mieszać ręką około 3-4 minuty aż mięso pochłonie wodę i stanie się lepkie. 
Tak przygotowaną szynkę układać ścisło w szynkowarze i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą około 2-3 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze i wstawić do zagotowania. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć szynkę około 1,5 godziny.
Następnie szynkowar wyjąć z wody, wystudzić i wstawić do lodówki na kolejne 18-20 godzin. Po tym czasie można już zajadać pyszną szyneczkę :)









3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. mam szyn kowar i już trochę robiłam wędlinę ale nie tak wiec zrobię ten przepis jest interesujący jak zrobię to się odezwie pozdrawiam joanna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...