Swoją babkę wzbogaciłam o pyszną domową konfiturę z borówki amerykańskiej od Przetwory z borówki.
Babkę upiekłam w foremce aluminiowej z papierem od Stella. Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie foremek.
Składniki na babkę:
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kilka kropli dowolnego olejku do ciast (opcjonalnie)
* do babko użyłam kilka łyżek konfitury z borówki
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Na końcu wlać olej i ewentualny olejek do ciasta. Dokładnie wymieszać.
Jeśli pieczecie babkę tradycyjną to po wymieszaniu wystarczy przelać ją do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 45-50 minut.
Jeśli babka będzie z konfiturą to do foremki wylać połowę ciasta, na to rozłożyć 3-4 łyżki konfitury. Następnie wylać resztę ciasta i na wierzch konfitura. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C- 45-50 minut.
Schłodzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pięknie wyrosła :) Mały nakład, a efekt super!
OdpowiedzUsuń