wtorek, 4 kwietnia 2017

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I PIETRUSZKĄ

Jajka faszerowane pieczarkami idealnie sprawdzą się na śniadanie wielkanocne, ale nie tylko. To doskonała przystawka imprezowa. Najlepiej smakują przygotowane i zjedzone tego samego dnia. Zresztą co tu dużo pisać, przekonajcie się sami ;)



Składniki:
* 4 jajka
* 7-8 większych pieczarek
* natka pietruszki ( nie dużo)
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka majonezu

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, gdy ostygną oskubać ze skorupek, przekroić na pół i z białek wyjąć żółtka. 
Pieczarki pokroić drobno, podsmażyć na małej ilości oliwy z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu, wystudzić. 
Żółtka umieścić w misce, dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i wszystko lekko zmiksować blenderem ( ja tę czynność wykonuje dosłownie kilka sekund, ponieważ lubię małe wyczuwalne kawałki pieczarek). Następnie dodać majonez do farszu i ewentualnie sól i pieprz, wszystko wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać białka jajek. 
P/S Pozostały farsz idealnie smakuje na chlebie ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...