środa, 24 maja 2017

JOGURT NATURALNY Z NASIONAMI CHIA, MUSEM Z OWOCÓW I MIXEM ZBÓŻ EKSPANDOWANYCH

Dziś u mnie taki upał, że aż jeść się nie chce (chociaż trzeba coś zjeść). Na takie dni doskonale sprawdza się lekki zimny deser. Pyszny a w dodatku szybki w wykonaniu.



Jogurt naturalny w połączeniu z nasionami chia, mus z kiwi i malin a całość dopełniłam mixem zbóż ekspandowanych- żyto, brązowy ryż i jabłko od Cenos.



Nasiona chia pęcznieją po zalaniu wodą lub innym płynem, tak samo pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości na dłużej. Bogate w kwasy omega-3, błonnik, magnez oraz potas. 

Mix zbóż ekspandowanych to doskonały dodatek do deserów, jogurtów, mleka czy zup. Bogate w błonnik.



Składniki:(na 2 szklanki widoczne na zdjęciu)
* około 200 g jogurtu naturalnego
* 1,5 łyżki nasion chia
* 1 kiwi
* garść malin
* ewentualnie miód do dosłodzenia owoców (ja go pominęłam)
* 2-3 garści mixu zbóż ekspandowanych (u mnie były to żyto, brązowy ryż i jabłko)

Wykonanie:
Do jogurtu naturalnego wsypać nasiona chia, wymieszać. Jogurt przełożyć do 2 szklanek ( ja zrobiłam to wieczorem i odstawiłam szklanki z jogurtem do lodówki na całą noc).
Kiwi obrać ze skórki i zmiksować na mus za pomocą blendera. Tak samo postąpić z malinami. 
Na jogurt naturalny delikatnie łyżeczką układać warstwę musu z kiwi, następnie mus z malin. Na wierzch posypać dość solidną garść mixu zbóż ekspandowanych.







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...