piątek, 23 czerwca 2017

BŁYSKAWICZNY OMLET OWSIANY NA ŚNIADANIE

Omlet owsiany to idealne śniadanie. Szybko, zdrowo i lekko. Podany na słodko z owocami smakuje rewelacyjnie.
Można go jeść na śniadanie czy drugie śniadanie.
Omlet z powodzeniem można przygotować wcześniej, zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy.



Do przygotowania omletu wykorzystałam płatki owsiane górskie błyskawiczne od Młyny Stoisław.



Składniki na około 3 omlety:
* 2/3 szklanki płatków owsianych
* 2 jajka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* olej kokosowy do smażenia
Dodatkowo owoce i syrop klonowy do polania

Wykonanie:
Płatki owsiane w szklance zalać wrzącą wodą na wysokość około 1 cm ponad wysokość płatków (chodzi o to by płatki zmiękły).
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka wymieszać mikserem z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Patelnie rozgrzać z odrobiną oleju kokosowego. Wylać partię przygotowanej masy na omlet (ja podzieliłam sobie masę na 3 omlety) na rozgrzana patelnię, smażyć na mniejszym ogniu około 2 minuty z obu stron. 
Omlety udekorować ulubionymi owocami i polać syropem klonowym.



Wpis bierze udział w wydarzeniu na Facebook'owej grupie Błyskawiczne piątki, do której zapraszam także i Was :)








1 komentarz:

  1. Rewelacja! Owsianka w omlecie - świetny pomysł :) Dzięki Kochana za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...