piątek, 9 czerwca 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

Pyszna, sycąca zapiekanka, która zadowoli każdego a na pewno mężczyzn :)
Taka zapiekanka to łatwy i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad. Idealna, gdy mamy mało czasu na robienie obiadu. Wystarczy tylko wszystko przygotować ułożyć w naczyniu żaroodpornym a reszta piecze się już praktycznie sama :)



Do zapiekanki wykorzystałam ser koryciński z czarnuszką z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec
"Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię sery korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. 
Najpopularniejsze rodzaje sera oferowane przez nas to:
  • ser koryciński naturalny
  • ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
  • ser koryciński z czarnuszką
  • ser koryciński z ziołami prowansalskimi
  • ser koryciński z czubrycą i kozieradką
  • ser koryciński z chili i oregano
  • ser koryciński z kminkiem
  • ser koryciński z żurawiną
  • ser koryciński z orzechami włoskimi
  • ser koryciński z bazylią
  • ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku
  • ser koryciński z oregano
  • ser koryciński z pieprzem kolorowym"


Składniki na zapiekankę: (ilość proporcji ulega zmianie w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego jakie użyjecie)
* około 7-8 większych ziemniaków
* około 600 g mielonego wieprzowego
* 1 cebula
* 5-6 większych pieczarek
* ser do posypania (użyłam sera korycińskiego z czarnuszką)
* 1 czerwona papryka
* sól, pieprz, ulubione przyprawy
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki ketchupu łagodnego
* oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić w cienkie plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować tak aby były lekko twardawe. Wystudzić.
Mięso mielone podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, doprawiając solą, pieprzem, ja dodałam jeszcze do smaku przyprawę do mielonego, odrobinę pieprzu cayenne i bazylię suszoną. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Wszystko jeszcze chwilę podsmażyć. Lekko podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, dusić na małym ogniu do odparowania wody.
Przestudzone ziemniaki podzielić na pół. Jedną część ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (można posypać przyprawą do ziemniaków), na to wyłożyć równomiernie podsmażone mięso mielone. Na wierzch posypać paprykę czerwona pokrojoną w kostkę. Następnie układamy warstwę sera. Na to ułożyć kolejną warstwę pozostałych ziemniaków (znów można posypać przyprawą do ziemniaków) i na końcu znów warstwa sera.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i zapiekać około 45 minut pod przykryciem.









P/S Przepraszam Was za jakość zdjęć upieczonej już zapiekanki, ale zdjęcie zrobione na szybko póki jeszcze było czemu robić :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...