piątek, 14 lipca 2017

JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

Jajka w sosie musztardowym przypominają mi moje dzieciństwo. Uwielbiałam taki obiad: jajka, sosik, ziemniaczki i buraczki. 
Idealny piątkowy, szybki, bezmięsny obiad :)


Jajka w sosie musztardowym nadają się również jako przekąska czy na stół Wielkanocny. 
Myślę, że jadł je chyba każdy, a jeśli nie to koniecznie musi spróbować :)


Składniki:
* jajka ugotowane na twardo (ilość według tego ile osób zasiada do obiadu)
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* ok. 300 ml bulionu rosołowego 
* 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
* sól i pieprz do smaku
* świeża pietruszka lub koperek do dekoracji

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek.
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Do lekko zarumienionej mąki wlać bulion. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą i pieprzem, dodać musztardę, wymieszać. W razie potrzeby, gdy sos będzie za gęsty dodać wody.


Przepis bierze udział w cotygodniowym Facebook'owym wydarzeniu "Błyskawiczne piątki". Zapraszamy wszystkich serdecznie :)

2 komentarze:

  1. Najsmaczniejsze są te dania, które przypominają nam smaki z dzieciństwa :) Udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sos musztardowy i takie danie bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...