czwartek, 17 sierpnia 2017

PLACKI SEROWO- BANANOWE

W domu zalegały mi dojrzałe banany i twaróg na sernik, więc postanowiłam je wykorzystać do placków. Moja córka była zachwycona i zjadła je z wielkim apetytem. 



Placki są bardzo smaczne, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Błyskawiczne w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Przyznam, że sama zjadłam je ze smakiem i na pewno powtórzę je nie raz :)

Do smażenia placków wykorzystałam olej kokosowy Skworcu.


Składniki:
* 2 dojrzałe banany
* 250 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
* 1 szklanka mąki
* 2 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* szczypta soli
* olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Banany rozdrobnić widelcem, dodać twaróg i wymieszać. Białka jaj ubić na pianę ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Do żółtek dodać masę z banana, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna być dość gęsta, w razie potrzeby dosypać jeszcze mąkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego. Łyżką wylewać porcje ciasta. Placki smażyć na mniejszym palniku grzewczym na złoty kolor z obu stron.
Można podawać posypane cukrem pudrem, z ulubionym sosem, musem owocowym lub z konfiturą.





3 komentarze:

  1. Świetne placuszki! Takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, są bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Niesamowicie apetyczne placuszki :) Proszę o jednego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...