wtorek, 5 września 2017

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

Szarlotka królewska to pyszne połączenie biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Smaczna, z dużą ilością jabłek, doskonała do kawki. 
Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a smak??? Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku :)



Składniki na biszkopt (blacha 24x26 cm):
* 5 jajek
* 1 szklanka mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3-4 łyżki oleju

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Wszystko połączyć ze sobą najlepiej drewnianą łyżką. Dodać olej, przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch.

Składniki na masę jabłkową:
* 1 kg kwaśnych jabłek
* cukier do smaku (ja dodałam pół szklanki)
* opcjonalnie cynamon
* 1 galaretka (u mnie agrestowa)

Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do garnka, wsypać cukier i opcjonalnie cynamon. Dusić na małym ogniu do miękkości jabłek. Na końcu wsypać suchą galaretkę, dobrze wymieszać by galaretka się rozpuściła. Poczekać aż mus wystygnie i zimny przełożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę śmietanową:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ze sobą połączyć.

Masę śmietanową przełożyć na stężałą masę jabłkową. 
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.


Każdy kawałek ciasta udekorowałam wzorem z szablonów do dekoracji, które nabyłam w sklepie internetowym Goodest.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...