piątek, 8 września 2017

SZYBKIE CIASTKA FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIĄ

Proste i szybkie do przygotowania ciastka francuskie, w sam raz dla niespodziewanych gości. Pomysłów na takie ciacha jest sporo, jednak ja stawiam na prostotę i przygotowałam je z brzoskwinią i polałam lukrem. 



Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na "czarną godzinę". Przydaje się bardo często, gdy mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego ciastka bądź czekoladki ;)

Składniki:
* 1 arkusz ciasta francuskiego 
* 1 puszka brzoskwiń 
* cukier puder+ woda do lukru

Wykonanie:
Ciasto rozwinąć, pociąć przy pomocy noża bądź radełka na kwadraty o boku długości 7-8 cm. Kwadraty podzielić na dwie grupy. W jednej połowie na środku wykroić kółka przy pomocy, np kieliszka. Na kwadraty, które pozostały w całości położyć kwadraty z wyciętym kołem, docisnąć brzegi.
Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku. Owoce pokroić w większą kostkę, układać kawałki brzoskwiń na cieście francuskim w miejscu wyciętych kółek. Ciastka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je w temperaturze 190'C około 15 minut. Schłodzone ciastka polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. 









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...