piątek, 13 października 2017

KOPYTKA NAJLEPSZE- PRZEPIS NA CIASTO

Kopytka są to kluski z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Jeśli mam ochotę na same kopytka uwielbiam je z cukrem. Jako dziecko bardzo je lubiłam i tak zostało do dziś :)
Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs czy gulaszu. 




Składniki:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 jajko
* szczypta soli

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę, szczyptę soli i wbić całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. UWAGA!!! Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. 
Odrywać porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości. 
W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gotować partiami kopytka około 1 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.




4 komentarze:

  1. Dawno ich nie jadłam.. i mam jakoś ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytka to prawdziwa klasyka. Lubię je jeść zarówno zamiast ziemniaków do mięsnych sosów, jak i solo z bułką tartą i masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dlugo nie jadlem kopytek wiec w piatek postaram sie je zrobic

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do ciasta dodaje mąke ziemniaczaną wowczas one nie ciemnieja

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...