czwartek, 14 grudnia 2017

RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ

Pyszna propozycja na piątkowy obiad. Przygotowanie takiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie. 
Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim Wigilijnym stole ;)




Składniki:
* 700 g dowolnego fileta ryby (u mnie dorsz)
* 1 cebula
* 1 marchewka
* garść posiekanego świeżego kopru
* 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
* 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
* olej do smażenia ryby
* mąka do panierki
* sól
* pieprz
* przyprawa do ryby (użyłam Skworcu)
* odrobina wody

Wykonanie:
Filety z ryby rozmrozić, dobrze osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i przyprawą do ryby, panierować w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. 
Na tym samym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, następnie wlać na patelnię wodę (około pół szklanki), dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i dusić na małym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodać ketchup i przecier pomidorowy, wymieszać i chwilę wszystko poddusić. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać. 
Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut. 
Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest kolejnego dnia. 











1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...