sobota, 16 grudnia 2017

RYŻ NA MLEKU Z CYNAMONEM

Przepyszna przekąska nie tylko dla dzieci, ja sama uwielbiam ryż gotowany na mleku z cukrem waniliowym, posypany cynamonem. 
Ryż można również podać z ulubionymi owocami, konfiturą czy polany śmietaną. Idealny na śniadanie czy podwieczorek. Nadaje się również jako przekąska, zapakowany w pudełko do szkoły czy do pracy.





Składniki:
* 1,5 szklanki mleka
* 100 g ryżu (użyłam basmati Skworcu)
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam cukru z prawdziwą wanilią Skworcu)
* cynamon do posypania (użyłam cynamon cejloński Skworcu)

Wykonanie:
Mleko zagotować. Wsypać oba cukry, wymieszać, wsypać ryż. Gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całe mleko od czasu do czasu mieszając (jeśli ryż wchłonie mleko a nadal nie będzie miękki dolać odrobinę mleka i gotować dalej). 
Ugotowany ryż przełożyć do miseczek, posypać cynamonem. 





             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...